De Chihuahua

Rasstandaard

Oorsprong: Mexico.
Gebruik: Gezelschapshond

Korte Historische samenvatting:
De Chihuahua wordt beschouwd als de kleinste rashond ter wereld en draagt de naam van de grootste staat van de Mexicaanse Republiek (Chihuahua).
Men neemt aan dat deze honden vroeger in het wild leefden en, rond de tijd van de beschaving van de Toltecs, werden gevangen en door de inwoners tam gemaakt.
Illustraties van een gezelschapshondje, "Techichi" genaamd, dat in Tula leefde, werden gebruikt als decoraties op stadsarchitectuur. Deze kleine afbeeldingen lijken erg veel op de hedendaagse chihuahua.

Algemeen voorkomen:
Deze hond heeft een compact lichaam. Zeer belangrijk is het feit dat zijn schedel appelvormig is en dat hij zijn tamelijk lange staart erg hoog draagt, ofwel gebogen, of in de vorm van een halve circkel met de punt naar beneden wijzend.

Belangrijke verhoudingen:
De lengte van het lichaam is iets meer dan de schouderhoogte. Gewenst echter is een bijna vierkant lichaam, speciaal bij reuen. Bij teven is in verband met zwangerschap een iets langer lichaam toegestaan.

Gedrag/Karakter:
Snel, attent, levendig en erg moedig.

Hoofd/Schedelgedeelte:

 • Schedel: Goed gerond appelhoofd ( een typische eigenschap van het ras) bij voorkeur zonder fontanel, ofschoon een kleine is toegestaan.
 • Stop: Zeer uitgesproken, diep en breed, waarbij het voorhoofd over de snuitaanzet neigt.
 • Neus: Alle kleuren toegestaan. Tamelijk kort, de punt iets naar boven wijzend.
 • Snuit: Kort, van opzij gezien recht, breed aan de aanzet, toelopend naar de punt.
 • Lippen: Droog, nauw aansluitend.
 • Wangen: Slechts licht ontwikkeld, zeer vlak.
 • Kaken/tanden: Schaar- of tangebit. Boven- of onderbijtend, evenals iedere afwijking in de boven- of onderkaak, dient absoluut bestraft te worden.
 • Ogen: Groot, rond van vorm, erg expressief, niet uitpuilend, perfect donker. Lichte ogen toegestaan, maar niet wenselijk.
 • Oren: Groot, rechtop, wijd open, breed aan de aanzet, geleidelijk toelopend naar een enigszins geronde punt. In rust licht opzij gebogen een hoek van 45° vormend.
 • Nek: Bovenlijn licht gebogen.
 • Lengte: Middelmatig lang. Vorm: bij reuen zwaarder dan bij teven.
 • Huid: Geen keelhuid. Bij de langhaar variëteit is de aanwezigheid van een kraag met langer haar zeer gewenst.
 •  

 • Lichaam:
 • Algemeen: Compact en goed gebouwd.
 • Toplijn: Recht.
 • Schoft: Weinig zichtbaar.
 • Rug: Kort en sterk.
 • Lendenen: Sterk gespierd.
 • Croup: Breed en sterk; bijna vlak of licht aflopend.
 • Borst: Brede en diepe borstkas, ribben goed gewelfd. Van voren gezien ruim, maar niet overdreven. Van opzij gezien, reikend tot de ellebogen. Niet tonvormig. Onderbelijning : Gevormd door een duidelijk oplopende belijning. Slappe buiklijn toegestaan, maar niet gewenst.
 • Staart: Hoog aangezet, vlak aanvoelend, middelmatig lang; breed aan de aanzet, geleidelijk toelopend naar de punt. Staartdracht is een belangrijke karakteristiek van het ras: als de hond loopt wordt de staart ofwel hoog in een boog gedragen, of in een halve cirkel met de punt naar de lendenen wijzend, hetgeen balans aan het lichaam geeft, de hond mag nooit de staart tussen de benen dragen, noch onder de ruglijn gekruld. Het haar op de staart hangt af van de variëteit en is in overeenstemming met de lichaamsvacht. Bij de langhaar variëtiet vormt de staart een pluim. In rust hangt de staart en vormt een lichte hoek.
 • Ledematen Voorhand:
  Voorbenen: Recht en van een goede lengte; gezien van voren vormen ze een rechte lijn met de ellebogen. Van opzij gezien, zijn zij verticaal.

  Schouders: Vlak met kleine spieren. Goede hoeking tussen schouderblad en opperarm.

  Ellebogen:Vast en aansluitend aan het lichaam, hetgeen vrije beweging verzekert.

  Middenvoet: Licht schuin aflopend, sterk en flexibel.


  Ledematen Achterhand:
  Achterbenen: Goed bespierd met lange botten, verticaal en evenwijdig ten opzichte van elkaar, met een goede hoeking in de heup, knie- en hakgewrichten, in harmonie met de hoeking van de voorhand.

  Hakken: Kort met goed ontwikkelde Achillespees; van achteren gezien goed apart, recht en verticaal.

  Voeten:
  Erg klein en ovaal, met de tenen goed apart, maar niet gespreid (geen hazen- of kattenvoet). De nagels bijzonder goed gebogen en tamelijk lang. Voetkussens goed ontwikkeld en erg veerkrachtig. Wolfsklauwen dienen verwijderd te zijn, behalve in landen waar dit wettelijk verboden is.


  Go to Top Gangwerk/Beweging:
  Lange stappen, veerkrachtig, energiek en actief met goede reikwijdte en stuwing. Van achteren gezien moeten de benen bijna evenwijdig ten opzichte van elkaar bewegen, zodat de voetafdrukken van de achtervoeten precies passen in die van de voorvoeten. Bij het opvoeren van de snelheid, vertonen de benen de neiging naar binnen te bewegen in de richting van de centrale lijn van het zwaartepunt (eensporig gaan). Beweging blijft vrij en veerkrachtig, zonder zichtbare inspanning, hoofd omhoog en vaste rug.


  Huid:
  Glad en elastisch over het hele lichaam.


  Vacht/haar:
  In dit ras zijn er 2 vachtvariëtieten.

  Korthaar: De vacht is kort, dicht aanliggend over het gehelelichaam. Als er een ondervacht is, is het haar iets langer; dun haar op keel en buik toegestaan, iets langer op de nek en staart, kort op het gezicht en de oren. De vacht is glanzend en de structuur is zacht. Haarloze honden zijn niet toegestaan.


  Langhaar: De vacht moet fijn en zijdeachtig zijn, glad of licht golvend. Te dikke ondervacht is niet gewenst. Het haar is langer, een bevedering vormend, op de oren, nek, aan de achterkant van voor- en achterbenen, op de voeten en op de staart. Honden met een lange golvende vacht zijn niet gewenst.


  Kleuren:
  Alle kleuren in alle mogelijke schakeringen en combinaties zijn toegestaan.


  Gewicht:
  Bij dit ras wordt alleen gekeken naar het gewicht, niet naar de hoogte.

  Ideale gewicht : tussen 1.5 en 3 kg. Echter, honden tussen 500 gr and 1.5 kg worden geaccepteerd. Een gewicht meer dan 3 kg wordt gediskwalificeerd.


  Go to Top 

  Go to Top